Cinta itu adalah anugerah terindah dari Allah, Aku bersujud dan berdoa pada Allah, dan Akhirnya kutemukan Anugerah terindah itu iaitu Kamu.

Wednesday, September 25, 2013

Wordless Wednesday - Penskaleran Gigi



kak ton g klinik gigi pagi tadi. 
ade appoiment dengan doktor..
buat penskaleran gigi jeww.. #skema sangattt
so far gigi kak ton takde rosak ape pon, 
cuma ada tahit-tahit gigi yang degil tu laa.. 
pfftttt (- -,")
kini, gigi kak ton lebih suci, lebih murni.. 

terimalah senyuman dari kak ton


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.




 


cantek tak kak ton??
heeee...





Tuesday, September 24, 2013

keluh kesah kisah trimester pertama..



trimester pertama ekk? hmnn.. jap, kena recall balik nih.. hehe.. penyakit pelupa dan aku dah memang tak boleh dipisahkan.. pfffttt... kat mana aku nak start eh.. oraite..oraite.. al kesah nya.. bila SAHH je dari diri sendiri yang aku memang sedang mengandungi, aku cecepat ajak soami g klinik pakar puan.. DR AISHAH kat area jam besar Sungai Petani.. sape yang berdekatan memang aku suggest korang refer doktor ni untuk apa sajiaa berkaitan pompuan2 ni.. heheh,, ehh, aku tak dapat % pon yang aku promote ni.. bukan adek beradek aku kalau nak pow pon.. kehkehh.. tapi series, pas jumpa dia, aku rasa gembira je.. menenangkan.. gitewww..

masa aku g check up mula-mula tu baru 5 minggu kot.. scan pon bukan nampak baby g.. cuma nampak rahim dah berkembang.. hihii.. syukurr.. aku bukan ape.. cepat-cepat refer doktor sejak lepas peristiwa keguguran last year, (T____T) taknak berulang lagi.. sebab aku rasa aku ni jenis yang tak berapa nak kuat.. so doktor bagi sejenis ubat dan 1 suntikan untuk menguatkan rahim (patut 3x cucuk, tapi aku tak p).. sebab masa preggy adam dulu pon, doktor kata aku ni kategori placenta low lying atau pon placenta praevia atau pon uri rendah.. tapi tahap yang tidak bahaya.. masih boleh bersalin secara normal.. alhamdulillah.. heee 


 googled

haa.. aku yang ke-2 tu.. selagi tak tertutup pintu rahim macam yang gambar ke-3 tu, kiranya masih mampu bersalin normal.. heheh, kalau tak, kena belah laa perot ko..

sebab tu jugak la kot, aku sentiasa mengalami kesakitan dan ketidakselesaaan dari awal sampai laa hujung nak bersalin tu.. bila jalan je sakit, nak gerak banyak-banyak sakit.. macam tak selesa gituu.. alternatif lain masa tu, aku jumpa bidan kampung, 3x jugak laa aku g angkat perut.. ehh? istilah nya tu.. bagi baby naik duduk dalam tempat yang sepatutnya laaa kan.. tapi lepas bidan angkat tu, series memang aku rasa selesa sangat.. haa, tu cite masa 1st pregnancy.. hehhe.. aku ni dah masuk ke-3 dah taw.. wheee~~ yang 2nd punya cite ada dalam draft lama dah.. nta nak story jugak ke nak biar terkubur macam tu je.. hmnn.. sedih woooo kalau ingat balik.. (T____T) takpe..takpe.. banyak hikmah nya.. kann?

okeh, bersiap sedia.. entry mungkin panjang lebar.. muntah darah kalau baca.. hahah. lantak!! tak nak baca sudeyyy.. aku kan suka syoq sendirik! #blerrgghhh

pastu, aku start makan ubat kuat rahim tu.. nama ape nta.. ngan asid folic.. tapi tak konsisten.. bukan hari-hari.. aku ni takde masalah pon, senang je makan ubat tapi masalah aku ialah LUPA! ehh, doktor, ubat penyakit lupa ada?? pfftttt.. tapi kalau 1st baby semua nak jaga kan.. makan ubat ikut time.. makan minum jaga.. tu tak boleh, ni tak bolehh.. tapi masuk yang ke-2 ke-3 ni macam main-main je ko kan mimi.. amek mudah.. sian baby.. wuuwuuu.. ampun ibu ye nak! membesar sehat-sehat okeh!! hihih..

haa, lupe nak cite.. skang ni kan aku dan nak masuk 5 bulan.. masa 4 bulan ritu, aku g check up Dr Aishah lagi.. nak confirm yang baby memang ok ke tidak ke.. sebab aku kan keje penang, berumah di sungai petani.. 45min jugak laa.. 3 bulan pertama tu, travel ngan kete beb! menyangkak wehh.. jem bagai.. pagi petang.. tensi makk.. yang paling sadis.. bajet lari terok arr.. tol minyak.. dekat RM500 sebulan.. gulpp! #telan ailioo banyak-banyak.. pastu siap mintak izin doktor lagi, "boleh tak kalau saya nak g keje naek motor, tapi bukan motor yang biasa tu doktor, motor besar sikit je..lebih selesa, hentakan kurang" hahaha.. pandai ko kan mimi! tapi naseb baik doktor tak sembur aku.. siap pesan yang baik-baik lagi.. sebab tu laa ai lap uuuu! wahahah.. ehh bukan hari-hari naek motor, kete pon naek jugak, tengok keadaan laa.. hehhe.. pastu masa scan 4 bulan tu doktor cakap uri agak rendah.. huhuuu.. takpe.. takpe nanti 5 bulan kita g teropong lagi yehh..

kalau cite bab alah, memang ada beza arr masa 1st dengan sekarang ni.. tapi sekarang ni agak sama dengan yang 2nd ritu.. heheh.. kita cite yang sekarang dulu la ekk.. nanti baru buat flash back.. gitewww.. 


antara alahan-alahan yang ketara dialami ialah :

  • muntah semasa trimester pertama tak kira masa.. ikut suka je bila rasa-rasa nak terbluwekkk tu haa.. skang ada jugak, tapi lepas gosok gigi je.. tu pon jarang-jarangg.
  • makan langsung tak lalu.. aku paksa jugak makan sikit nasi, sebab nak bagi jugak tenaga.. huhuu.. skang ni tahap mentengkedarah.. tapi masih under control, takut berat melampau, kena minum air gula pulakk.. tak sanggup den!
  • pedas-pedas rejected, skang ni hentam balik.. cuma tak makan dah cili api hijau mentah-mentah tu.. heheh
  • tak boleh bau & makan petai, padahal aku hantu kott.. haa, skang ni dah ok dah.. nikmat gile makan petai.. haha
  • cuci muka sambil tahan napas.. sampai skang pon tahan lagi.. haa, sabun mandi jugak.. bukan busuk, tapi sebab wangi sangat kott.. aku tak suka.. ehh, baby yang tak suka okeh!

sikit je kann.. tak teruk pon.. ada lagi orang yang lebih teruk kan.. siap meluat tengok kereta laki taw tak.. ni member aku cite.. haha.. tahap melampau ar tu.. naseb baik ai tak meluat kat soami aiii.. bertambah sayang lagi ade.. ~lalaalaaalaa 
#sesi membodek

alhamdulillah.. skang semua ok.. kuat dan sehat je.. makan makin banyak.. berat pon makin bertambah.. kalau tak masa mula preggy tu 53kg, sebab alah teruk, bulan puasa pulak tu, turun sampai 48kg, bulan lepas 52kg.. bulan depan check-up klinik kesihatan tengok berapa pulak naik.. matikk laa kalau lebih 53kg.. SAY NO to ayo gula!! huhuu.. cuma skang ni masalah utama aku ialah, hb yang rendah.. 3 bulan 10.6, 2 minggu pastu follow up, adehhhh! turun lagi.. 10.4.. so nurse kata tengok 5 bulan nanti.. hopefully naik balik.. so, aku makan laa makanan yang menambahkan paras hb.. tapi ada benda lain jugak yang aku sedang amalkan.. haaa!! nak taw?? tunggu lah result hb aku nanti.. in shaa Allah, kalau ok, aku share ngan korang okeh.. heheh.. 


go mimi go!

 
kesahnyaaaa.. 
lebar tak story mory ai rini...
sekian, sehingga bertemu lagii..




assalamualaikum!



 

Thursday, September 19, 2013

I'm Expecting.. Alhamdulillah




Assalamualikum readerssssssss.. hahah.. macam banyak sangat bunyi nye kan.. poyo! 
tapi ai taw ade je yang tertunggu-tunggu new entries dari aii.. 
muahahahaaa #kelip mata laju-laju 

hah! apsal aku senyap menyepi je kan kebelakangan.. last entry ialah pada bulan 6 ritu.. 
wahhh.. lama laa sangattttt.. sikit lagi boleh lupa terus email password bagai.. hehee (-_-")
nak taw tak.. nak taw takk??!  ehh, ade ke orang kesahhhh pasal ko mimi oihhh! hahah.. 
poyo lagi! 

ekceli, ai is tak de mood langsung nak ngadap belog selama 4 bulan yang lalu akibat perubahan hormon yang ketara iaitu simptom kemengandungan yang agak teruk.. heee.. 
yes! im pregnant now..
yeayyyy!! alhamdulillahhh.. syukur sangat.. Allah mudahkan dan murahkan rezeki kami melalui anak.. gitewwww.. #senyum-senyum kuceng

meh, aku nak share satu android application yang aku sukerrrr sangat..
I'M EXPECTING (pregnancy apps).. aku start guna apps nih bila dah confirm ngandung.. siap bole tau due date.. tapi make sure kena taw average cycle period length kita & tarikh 1st day masa last period kita teww.. haa.. macam aku senang sikit sebab cycle length aku memang betul setiap bulan, so kalau lambat 1-2 hari tu memang in sha Allah lah akan +ve.. hahah.. sebab dah 3x aku ngandung, memang 3x tu jugak arr peyed lambat 1-2 hari aku terus zassss, check sendiri.. keputusan memang tak mengecewakan.. hakhak.. ehh, macam malu tak? mihmihhmihh... 

ehh, terlajak sikit citer.. haa, so expectation due date aku ialah 14 februari 2014.. menurut apps ni lah.. ikut lah nak caya ke tak, tapi last month check up dengan doktor pon die cakap "eh, betulkan tahun depan 2014, sebab macam cantik pulak tarikh due awak ni.. 14.02.14" gitewwww..
#selak shawl laju-laju



tak kesahlah bile pon kan.. janji sihat dan selamat semuanya..... aminnnn.. doa kan aku yehh! 



pastu, ade jugak info-info mengikut minggu.. macam aku sekarang ni baru 18 minggu.. ehh, baru ke dah? heheh.. 4 bulan lebih arr kan..apps ni btaw arr ape perubahan-perubahan yang berlaku pada badan kita.. tapi tak semua laa.. sape rajin google ar sendiri.. banyak lagi info lain yang boleh kita tau..



ada jugak info pasal baby kita! sekarang ni baby aku sebesar bell pepper atau nama lainnya capsicum atau melayu kata lada benggala.. ehh, yea kan? heheh.. bole bayang kan ko amek capsicum tu try letak kat perut, alaa tomeii-tomeiii angatt kan.. dia btaw jugak ukuran besar & berat baby.. apa yang jadik, anggota badan mana yang yang bertambah.. pastu, siap ade gambar scan baby masa minggu tu.. lebih kurang gini laa baby 18w aku.. 


 

alaaaa..nommmnoommnomm... baby oh baby.. hee


acaner? ok x? bagi aku apps ni ok laa.. sedikit sebanyak membantu ibu yang bizi macam aku (bizi la sangatttt!) untuk mengambil tahu apa perubahan-perubahan yang terjadi dengan pantas.. walaupun info sikit, tapi masih berguna! ye tak..


ok, babai.. ehh, kalau aku rajin, nanti aku citer simptom-simptom yang dialami semasa trimester pertama hari tu.. agak berbeza dengan 1st pregnancy.. hewheww..
wait for my next update!!





Wednesday, September 18, 2013

Wordless Wednesday - Motipp Gambar??



nah, 
sebab kena dengan tema wordless hari ni,
aku tepek gambar telo separuh masak..
hahah..



 





motipp??