Cinta itu adalah anugerah terindah dari Allah, Aku bersujud dan berdoa pada Allah, dan Akhirnya kutemukan Anugerah terindah itu iaitu Kamu.

Wednesday, June 19, 2013

Wordless Wednesday - Santapan Rohani... yeke?





 


baaa!! 
haa, ni laa santapan rohani nya.. 
ehh, ke santapan shamimi? heheh

roti canai transfer road mariiii.. 

memang terbaik! 




p/s : perut berkeroncong semula.. huihuii


 

Tuesday, June 18, 2013

Contest Baby Ceria by http://barangbabymurah.blogspot.com



wahhh.. cepat-cepat je nak join.. maklum laaa.. aku tak pernah langsung join baby contest macam gini.. sian gak adam.. kehidupan bayi yang tak begitu seronok.. hahah.. ampunkan ibu ye.. ok, tak yah nak mukaddimah sangat laa mimi! 
Straight to the point aje..


contest ni anjuran blogshop  INI




Peraturan contest ::

Contest bermula sekarang!!!

12.6.2013 hingga 7.7.2013.



1.contest terbuka kepada semua golongan masyarakat malaysia tanpa mengira kaum dan bangsa.



2. Semua lapisan umur boleh join.



3. Anda cuma perlu submit gambar baby anda dalam mood yang ceria. Tak kisah samaada baby tu anak sendiri,anak saudara, atau cucu.





Peraturan contest untuk yang nak join guna facebook :-





1. Jika anda tiada blog,anda boleh submit gambar melalui facebook. 



2.Add facebook personal saya. (Ada di sidebar). Jangan add acc fan pages saya ye..



3.Create 1album khas dengan nama "contest baby ceria by barangbabymurah.blogspot.com"





4. Di dalam album tersebut,anda diwajibkan letak banner contest(refer gambar diatas).





5. Kemudian,anda upload gambar baby anda dalam mood yang ceria dan HARUS TAG FACEBOOK saya.





6. Description gambar haruslah letak point2 berikut :-

1. Jom membeli barang baby dengan harga borong minimum 1barang di blog http://barangbabymurah.blogspot com





7. Anda juga harus menulis hadiah yang anda nak jika anda dipilih sebagai pemenang.



List hadiah yang ditawarkan kepada anda jika anda menang(pilih salah satu sahaja).ANDA MESTI COPY PASTE SENARAI HADIAH YANG DITAWARKAN INI DI RUANGAN CAPTION GAMBAR BABY ANDA. KEMUDIAN BARU MENTION HADIAH YANG ANDA PILIH JIKA ANDA MENJADI PEMENANG.



1.rocker fishes price newborn to todder(biru).

2. Trunki bag (pink,merah,purple,kuning,biru)

3. Ergo carrier (hitam,pink,grey,hijau,biru)

4.toys storage(pooh,cars,princess)

5.playmat mothercare(pink, lion)

6.toilet train toddler

7.elc purple with hanging toys

 Sila pilih salah satu. Jika anda dipilih sebagai pemenang,saya akan hadiahkan pilihan yang anda pilih di awal contest.



++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Jika anda nak join contest melalui entry blog :-



1.. Jika anda nak join melalui entry blog,  anda harus letak title entry :: contest baby ceria by http://barangbabymurah.blogspot.com





2. Anda harus masukkan gambar banner contest.



3. Masukkan juga gambar anak anda dalam mood ceria.





4. Anda perlu menulis di bawah gambar tersebut :- " mari membeli barang baby dengan harga borong,minimum 1barang di blog http://barangbabymurah.blogspot.com"





5. Anda juga harus menulis hadiah yang anda nak jika anda dipilih sebagai pemenang.



List hadiah yang ditawarkan kepada anda jika anda menang(pilih salah satu sahaja).ANDA MESTI COPY PASTE SENARAI HADIAH YANG DITAWARKAN INI KE DALAM ENTRY YE. KEMUDIAN BARU MENTION HADIAH APA YANG ANDA NAK JIKA ANDA DIPILIH SEBAGAI PEMENANG.



1.rocker fishes price newborn to todder(biru).

2. Trunki bag (pink,merah,purple,kuning,biru)

3. Ergo carrier (hitam,pink,grey,hijau,biru)

4.toys storage(pooh,cars,princess)

5.playmat mothercare(pink, lion)

6.toilet train toddler

7.elc purple with hanging toys



Sila pilih salah satu. Jika anda dipilih sebagai pemenang,saya akan hadiahkan pilihan yang anda pilih di awal contest.





6. Submit kepada saya entry tersebut dengan meninggalkan link entry anda pada ruang komen.



~~~~~~~~~~~~~~~~~





4. Sama ada join melalui facebook atau blog,anda jangan lupa untuk letak nama penuh anda dan nama baby anda.





5. Hanya akan ada 2pemenang dan 8orang hadiah saguhati. Hanya pemenang PERTAMA yang akan dapat hadiah yang dipilih sendiri, pemenang KEDUA akan mendapat TRUNKI BAG. 8 orang saguhati akan menerima rompers ck 3in1.





6. Jika anda pasangan yang berkawen,anda dan suami boleh join secara berasingan.





7. Anda boleh ajak family anda untuk join, 1baby ada 6 7 gambar pun tetap saya terima,tapi haruslah berlainan owner blog dan berlainan owner facebook.





8. Gambar tak semestinya anak anda seorang..gambar anak anda dengan anda boleh. Dengan kawan2 dia boleh..tapi mesri makesure anak anda nampak ceria,nampak happy dalam gambar.(if dalam gambar ramai baby,tolong inform saya mana satu anak anda ye).



9. Contest terbuka kepada baby/toddler umur 6bulan hingga 5tahun.



10. Dibawah gambar banner samaada difacebook atau di blog,sila copy paste langkah2 untuk join contest ini.





11. LETAK SEKALI TARIKH MULA CONTEST DAN TARIKH TUTUP CONTEST YE.





TARIKH TUTUP CONTEST PADA 7.7.2013.





Sebarkan!!! :)

#################################


ok, fahamkan? heheh bagus.. 
setelah pemilihan gambar dibuat dengan bantuan juri bertauliah, 
dengan lafaz Bismillah, ibu menaruhkan gambar adam di bawah ni...

.
.
.
.
.


 "mari membeli barang baby dengan harga borong,minimum 1barang di blog http://barangbabymurah.blogspot.com"



wahhh.. kempen dengan ceria gituuu anak ibu.. 
big mouth, big smile!! heheh

Nama Ibu : Shamimi binti Abdul Halim
Nama Anak : Adam Muqri bin Ahmad Fitri

Hadiah yang ditawarkan adalah :
1.rocker fishes price newborn to todder(biru).
2. Trunki bag (pink,merah,purple,kuning,biru)
3. Ergo carrier (hitam,pink,grey,hijau,biru)
4.toys storage(pooh,cars,princess)
5.playmat mothercare(pink, lion)
6.toilet train toddler
7.elc purple with hanging toys


ok, sebab dah lama sebenarnya teringin tapi tak beli-beli jugak, ibu decide untuk pilih hadiah No. 4 Toys Storage (Cars)



In Shaa Allah, mudah-mudahan ada rezeki untuk Adam.. hehe.. 

ok, mommies! tunggu lagi? Join laa cepat..
 jom..jommm 

 klik SINI untuk maklumat lanjut











Friday, June 14, 2013

Bila Dapur Berasap... - Nasi Ayam Si Hitam Manis



oihhh.. lalu ke nak makan kalau tengok kat menu list ada nama gitu.. haha
tajuk resepi tu bergantung kepada rupa paras ayam tu sebenarnya..
aku tengok dah macam awang hitam dah rupanya.. oppsss..

ekceli, nasi ayam tu aku buat last weekend..
padahal haremmm aku tak pernah buat.. sajok try buat.. tukar selera sikit.. disamping untuk menguji kehandalan aku di dapur sekiranya diberi tugasan terkejut tergempar seperti di dapur masterchef.. gituuuu.. layak ke, verangan lebih bolehhhh khennn.. heheh

okeh, mari adik kakokk.. kita lihat bahan-bahan yang aku guna..


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

A - Untuk stok ayam

ayam 1/2 ekor yang dipotong kecik (ikut lah) - dibersihkan sesuci murni
buah pelaga
kulit kayu manis
bunga lawang
1 paket rempah sup cap adabi
bawang besar + halia ditumbuk kasar
Garam + serbuk perasa

Panaskan minyak, tumis bawang & halia tadi. Masukkan buah pelaga, kulit kayu manis, bunga lawang. Sampai naik bau.. Masukkan rempah yang telah dibancuhkan dengan sedikit air. Masukkan ayam dan tambah air. Tambah garam & serbuk perasa Maggi. Knorr tak sedap..hehhe.. Rebus sampai ayam lembut.. Taruk tepi.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

B - Untuk perap ayam

bawang putih ditumbuk halus
sos tiram
kicap manis
serbuk kunyit
garam

Ambil ayam yang direbus tadi, gaulkan bersama dengan semua bahan di atas.. perap sekejap 15-30 minit untuk dapatkan rasa yang lebih umpphh!! hehe.. pastu goreng..

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

C- Untuk masak nasi 

beras dibersihkan sesuci lebaran
bawang besar dipotong kasar
halia 3-4 hiris
butter / planta - aku guna planta je.. 1 sudu 1/2 untuk 3 pot beras
1 kiub pati ayam maggi
stok ayam
garam jika perlu

Masukkan semua bahan dalam periuk nasi.. tambah stok ayam sampai paras yang sepatutnya lah.. macam masak nasi biasa jugak.. cuma aku tambah lagi air biasa.. aku lebihkan sikit dari biasa, takut nasi mentah.. hehhe.. pastu aku rasa sikit, kalau macam tawar je, tambah la garam sikit.. ok, sambil tengah masak tu, aku bukak tengok pastu gaul-gaul sikit takut ada yang tak rata.. maklumlahh tak pernah buat pon.. heheh

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

D - Untuk sup 

Stok ayam
bebola ayam
garam + perasa

Aku guna stok ayam, tambah air pastu masukkan bebola ayam.. tambah garam & serbuk perasa.. kalau dah sedap, tutup api.. siap! heheh..

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 E - Untuk sambal merah

Cili besar merah
Bawang putih
Gula
Garam
Cuka makan

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
 
Blend semua bahan kecuali cuka. Aku blend sampai lumat.. haha.. pastu masukkan dalam periuk kecik, masak sekejap.. tutup api.. pastu, rasa arr kalau tak manis, tambah lagi gula.. masukkan cuka. Sampai laa sesedap rasa.. taruk tepi..

F- Untuk kicap

Cili yang diblend tadi
Kicap manis

Campur je dua-dua tu.. cabai tu aku letak sikit je.. kalau kicap saja cam tak best pulak.. heheh

.
.
.
.

haa.. ok tak..haha
tak susah pun, cuma renyah sikit kot.. ok, jom tengok rupa yang terhasil..














my seksiasss boy.. 
tak sabar dia nak makan.. hehehe



ok.. kalau ada sesapa yang ada resepi nasi ayam yang lebih menarik, 
silalah share..  


babaiiii.. 
selamat berhujung minggu








Thursday, June 13, 2013

100% ahh cinta kuuuu...



haah, ni nama nya meroyan sorang-sorang..
kononnya cantum-cantum nama aku dengan en.B..
pastu potong-potong huruf, kira berapa yang sama..
sampai habeh hurup, 
tambah punya tambah..
sampai dapat 2 digit last..
haa.. banyak tulaa % yang aku sayang soami aku.. hahahaha..
ok laa kan.. 80%.. sebab orang kata jangan chenta 100%.. nanti diri sendiri merana.. betul ke?? kehkeh







pastu..
mana aci kan.. aku nak taw jugak berapa % soami aku chenta kat aku ni haa..
gigih laa kira bagai..
aaleehhhhhh.. B- hampir nak masuk C taw.. 61% je.. hahaha
ye ke en.B.. takkan banyak tu je sayang kat bini awak ni.. lagi 39% tu hilang p mana.. aihhh, tak boleh jadi ni.. usaha harus lebih pasni.. haha






ahhhh!!
INI SEMUA PHOYOOOO.. 
sekolah dulu-dulu je taw main mendalah ni.. cinta monyet!
hahaha.. 

terima kasih Cik Ida
hilang sikit mengantuk aku..
hihi




Wednesday, June 12, 2013

Wordless Wednesday - Hey! Gadis Ayuuuuu.. Lesung pipit di pipi








ehemm!! mem beso nak enteprem pulak hari ni.. mem sukeee angatt shawl yang mem pakai hari ni.. kain licin, sejuk je haa.. yang best sebab shawl ni BESARRR.. bagus sebab mampu cover mem yang makin membesar sekarang ni.. bhahahaa!!
(T__ T) tawa dalam tangisannnn...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.















salah satu hantaran kawen duluuu..
 
nyawa-nyawa ikan dah.. favourite nih! sebab tu dah rupa belacan.. huwaaaa
3 tahun menyulam kasih, bermakna 3 tahun jugak usia kasut nih.. memang berbaloi beli..




bhaii..



Thursday, June 6, 2013

Peristiwa Israk & Mikraj



Yeaaa.. 27 Rejab dah hari ni.. Jom singkap semula kisah disebalik peristiwa ini.. Moga menjadi pedoman dan peringatan kepada kita semua agar kita sentiasa menginsafi diri dan sedar tentang kebesaran Allah SWT serta takut akan kekuasaan-Nya..

Peristiwa Israk & Mikraj berlaku setahun sebelum hijrah Rasulullah SAW dari Mekah ke Madinah.
Israk ialah perjalanan Nabi Muhammad dari Masjidil Haram, Mekah ke Masjidil Aqsa, Baitulmaqdis, Palestin dengan menaiki binatang yang dipanggil Buraq.
Mikraj pula perjalanan dari Masjidil Aqsa ke Sitratil Mutaha di Langit ke Tujuh..


Sebelum berlakunya Israk dan Mikraj Rasulullah S.A.W mengalami pembedahan dada/perut oleh malaikat. Hati Baginda S.A.W dicuci dengan air zamzam, dibuang ketul hitam ('alaqah) iaitu tempat syaitan membisikkan waswasnya. Kemudian dituangkan hikmat, ilmu, dan iman ke dalam dada Rasulullah S.A.W. Setelah itu, dadanya dijahit dan dimeterikan dengan "khatimin nubuwwah". Selesai pembedahan, didatangkan binatang bernama Buraq untuk ditunggangi oleh Rasulullah dalam perjalanan luar biasa yang dinamakan "Israk" itu.


Pelbagai peristiwa yang Nabi Muhammad dapat lihat sepanjang perjalanan tersebut.. 

Antaranya :

1. Kaum yang sedang bertanam dan terus menuai hasil tanaman mereka. apabila dituai, hasil (buah) yang baru keluar semula seolah-olah belum lagi dituai. Hal ini berlaku berulang-ulang. Rasulullah S.A.W diberitahu oleh Jibrail: Itulah kaum yang berjihad "Fisabilillah" yang digandakan pahala kebajikan sebanyak 700 kali ganda bahkan sehingga gandaan yang lebih banyak.

2. Tempat yang berbau harum. Rasulullah S.A.W diberitahu oleh Jibrail : Itulah bau kubur Masitah (tukang sisir rambut anak Fir'aun) bersama suaminya dan anak-anaknya (termasuk bayi yang dapat bercakap untuk menguatkan iman ibunya) yang dibunuh oleh Fir'aun kerana tetap teguh beriman kepada Allah (tak mahu mengakui Fir'aun sebagai Tuhan).

3. Sekumpulan orang yang sedang memecahkan kepala mereka. Setiap kali dipecahkan, kepala mereka sembuh kembali, lalu dipecahkan pula. Demikian dilakukan berkali-kali. Jibrail memberitahu Rasulullah: Itulah orang-orang yang berat kepala mereka untuk sujud (sembahyang).

4. Sekumpulan orang yang hanya menutup kemaluan mereka (qubul dan dubur) dengan secebeis kain. Mereka dihalau seperti binatang ternakan. Mereka makan bara api dan batu dari neraka Jahannam. Kata Jibrail : Itulah orang-orang yang tidak mengeluarkan zakat harta mereka.

5. Satu kaum, lelaki dan perempuan, yang memakan daging mentah yang busuk sedangkan daging masak ada di sisi mereka. Kata Jibrail: Itulah lelaki dan perempuan yang melakukan zina sedangkan lelaki dan perempuan itu masing-masing mempunyai isteri/suami.

6. Lelaki yang berenang dalam sungai darah dan dilontarkan batu. Kata Jibrail: Itulah orang yang makan riba.

7. Lelaki yang menghimpun seberkas kayu dan dia tak terdaya memikulnya, tapi ditambah lagi kayu yang lain. Kata Jibrail: Itulah orang tak dapat menunaikan amanah tetapi masih menerima amanah yang lain.

8. Satu kaum yang sedang menggunting lidah dan bibir mereka dengan penggunting besi berkali-kali. Setiap kali digunting, lidah dan bibir mereka kembali seperti biasa. Kata Jibrail: Itulah orang yang membuat fitnah dan mengatakan sesuatu yang dia sendiri tidak melakukannya.

9. Kaum yang mencakar muka dan dada mereka dengan kuku tembaga mereka. Kata Jibrail: Itulah orang yang memakan daging manusia (mengumpat) dan menjatuhkan maruah (mencela, menghinakan) orang.

10. Seekor lembu jantan yang besar keluar dari lubang yang sempit. Tak dapat dimasukinya semula lubang itu. Kata Jibrail: Itulah orang yang bercakap besar (Takabbur). Kemudian menyesal, tapi sudah terlambat.

11. Seorang perempuan dengan dulang yang penuh dengan pelbagai perhiasan. Rasulullah tidak memperdulikannya. Kata Jibrail: Itulah dunia. Jika Rasulullah memberi perhatian kepadanya, nescaya umat Islam akan mengutamakan dunia daripada akhirat.

12. Seorang perempuan tua duduk di tengah jalan dan menyuruh Rasulullah berhenti. Rasulullah S.A.W tidak menghiraukannya. Kata Jibrail: Itulah orang yang mensia-siakan umurnya sampai ke tua.

13. Seorang perempuan bongkok tiga menahan Rasulullah untuk bertanyakan sesuatu. Kata Jibrail: Itulah gambaran umur dunia yang sangat tua dan menanti saat hari kiamat.



Perkara penting yang berlaku semasa peristiwa tersebut adalah Allah memfardhukan  50 waktu solat bagi sehari semalam.. Namun begitu, dikurangkan kepada 5 waktu selepas 9 kali Rasulullah SAW merayu kepada Allah SWT... 



Haa.. amacam? 
tepuk dada tanya iman
renung-renungkan, selamat beramal..



Assalamualaikum.. =))


p/s sekadar peringatan buat diri yang masih merangkak mencari redha Illahi..




Bomoh import ‘pujuk’ sungai???



Belaga: Operasi mengapungkan bangkai bot ekspres Kawan Mas yang karam di Tanjung Giam, Bungan di sini, yang masuk hari kesembilan semalam, turut menggunakan khidmat tiga sami Buddha yang diterbangkan dari Thailand untuk memujuk semangat sungai. Ketiga-tiga sami berkenaan tiba ke lokasi kejadian Isnin lalu bersama ‘wang neraka’ bernilai 3 juta bagi melakukan upacara spritual sebagai alternatif melancarkan usaha mengapungkan bot ekspres yang karam pada 28 Mei lalu itu.

Khidmat sami Phra Maha Songsak, 69, Phra Maha Lamphua, 44, dan Phra Maha Precha, 41, dari, Bangkok, Thailand itu yang juga bomoh hujan juga digunakan untuk membuat upacara bagi membolehkan paras air surut agar memudahkan operasi mencari dan menyelamat dua lagi mangsa Roslin Jati, 34, dan Maurice Ajan, 22, yang dilaporkan hilang dalam tragedi itu. Upacara bermula pada jam 11 pagi yang diketuai Songsak itu bertujuan meminta bantuan Tuhan Sungai dan Bukit untuk membantu memudahkan bot malang itu diapungkan.

Foto
BOMOH Siam yang diterbangkan dari Thailand melakukan persiapan bagi upacara memujuk semangat sungai.

Dalam pada itu, paras air surut sejak malam kelmarin berikutan empangan Bakun ditutup selain tiada hujan di Belaga membolehkan operasi mengesan kedudukan bot untuk memasang pelampung.


 Sumber : Harian Metro (06/06/2013-Khamis)


 +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Kita punya Allah...
Yang Maha Agung,
Yang Maha Berkuasa,
Yang Maha Mengetahui,
Yang Maha Mengasihani,
Yang Maha Mengabulkan,


"Apabila kamu meminta pintalah kepada Allah dan apabila kamu meminta tolong pohonlah kepada Allah". (sebahagian hadis yang masyhur yang diriwayatkan oleh al-Tirmizi dan disahihkannya daripada Ibnu Abbas r.a secara marfu')

Sesungguhnya Allah adalah sebaik-baik perancang...

وَمَكَرُواْ وَمَكَرَ اللّهُ وَاللّهُ خَيْرُ الْمَاكِرِينَ -surah al-Imran ayat 54
ALLAH berfirman dalam al-Quran “Dan Mereka Merancang,Allah juga merancang,Dan ALLAH sebaik-baik Perancang”



Jom, doa agar Allah mudahkan urusan mereka untuk mencari mangsa yang masih belum dijumpai.. =))



 

Wednesday, June 5, 2013

Wordless Wednesday - Peringatan Buat Diri & Kamu-kamu Kesayangan...







bila lagi.. kalau bukan sekarang..



 kata-kata seorang ustaz dari radio IKIM yang sempat dengar pagi tadi sangat menyentak hati...

"apa la sangat menyesal di dunia jika dibandingkan dengan sesalan di sana yang pastinya tiada berguna..."




Tuesday, June 4, 2013

Ulang Tahun Perkahwinan Ke-3



Alhamdulillah, 
3 tahun sudah kami menyulam cintaaaa~~

Moga kami terus dilimpahi dengan rahmat kasih sayang-Nya, kebahagiaan, rezeki yang berkat, kesihatan yang baik dan zuriat yang soleh solehah...

Moga kami terus istiqamah dalam mencari redha-Mu Ya Allah...

Pastinya destinasi kekal abadi nanti, di Jannah.. aku harapkan masih bersama kamu...
Sayang kamu Suami kerana Allah...
Ahmad Fitri Hasbollah...


Terima kasih Ya Allah...
Terima kasih Cinta...