Cinta itu adalah anugerah terindah dari Allah, Aku bersujud dan berdoa pada Allah, dan Akhirnya kutemukan Anugerah terindah itu iaitu Kamu.

Tuesday, July 24, 2012

Buka Puasa - Day 3


aik, tiba-tiba Day 3 lak, 1 & 2 aku tak buat entry pon, hehe.. malas sebab tak snap picas.. almaklumlah sambut puasa tahun ni kat rumah mak mentoka kan, segan laaa aku nak hover amek picas bagai, tolong tak tera mana pon..haha, 
matikk la aku, memang menantu derhaka.. rosak reputasi.. theee~ (- -")7

orite,orite.. so semalam baru la bermula tugas sebenar aku sebagai tukang masak di bulan ramadhan, mencabar taw, dah la masak tak boleh rasa, hehe.. kang tak sedap tuan besar murka lak.. adehh..

 blk keje pukul 5, amek adam muqri lagi, dekat pukul 6 baru sampai rumah.. kelam kabut rr , sorang-sorang dok klung klang klung klang kat dapur, 
macam masterchef da haa..heheh

meh, layan picas..menu simple-simple je.. sebab dah 2hari makan bersantan kat rumah mak mentoka.. jaga diet hokey..theee~

 .
.
.


daging goreng kicap


 kailan ikan masin.. 
terbaek wokk! haha, macam kat kedai siam.. #perasansorang-sorang#

 
 ikan goreng..pon nak cerita jugak.. lantak!


 kuih coq (cucur) badak + kurma yusuf taiyoob (sila baca sambil berbisik yea)


tembikai





sekian, shamimi melaporkan dari tempat kerja.. (",)












Monday, July 23, 2012

Busy Body


ehh,ehh,
bulan puasa ni tak boleh laa nak busy body kann,
kena jaga terutama sekali mulut..bukan sebab busuk hokeyy..haha
tapi sebab tak nak cakap menda-menda lagho yea adik-adik.. tak mo..tak mo..
kalau mulut tu dok potpetpotpet, mengata kat mak jemah laa,mak timah laa..
aiyooo baek ko tak yah puasa.. penat je dapat..

tapi topik harini bukan pasal busy body pon.. 
aku ni haa yang busy, ehh macam la aku sorang yang ada keje kan.. thee~
keje tak la menimbun sangat pun, aku je yang suka-suka nak buat last minute.. baru mencabar! haha
dah tu, mendapek laaa..bila bos mintak baru terhegeh-hegeh kann..
seb baek laa bos aku nih baek..hihi.. ('______*) 

adehhh, tak boleh la nak tidur kejap time break ni.. T__T
bertabahlah wahai mata + otak + hati..




jumpa lagi..dadaaa~

















 

Friday, July 20, 2012

Ramadhan Kembali!



Diriwayatkan daripada Abu Hurairah RA:  
Rasulullah SAW bersabda: "Apabila tiba bulan Ramadan, dibuka pintu-pintu Syurga dan ditutup pintu-pintu Neraka serta syaitan-syaitan dibelenggu."



yahuuuu!
Ramadhan kembali..alhamdulillah,
kita masih diberi kesempatan untuk menjalani ibadah puasa pada kali nih..
jadi mari lah kita sama-sama merebut peluang ni,
buat ibadah sebanyak mungkin..



Diriwayatkan daripada Abu Hurairah RA:
 Rasulullah SAW bersabda: "Dan sesiapa yang berpuasa di bulan Ramadan dengan penuh keimanan dan mengharapkan keredhaan Allah, akan diampunkan segala dosa yang dilakukannya sebelum itu."


 JANGAN !







Tapi BANYAKKANLAH..









Diriwayatkan daripada Sahl bin Saad RA:  
Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhnya di dalam Syurga itu terdapat pintu yang dinamakan Ar-Rayyan. Orang yang berpuasa akan masuk melalui pintu tersebut pada Hari Kiamat kelak. Tidak boleh masuk bersama mereka seorangpun selain mereka. Kelak akan ada pengumuman: Di manakah orang yang berpuasa? Mereka lalu berduyun-duyun masuk melalui pintu tersebut. Setelah orang yang terakhir dari mereka telah masuk, pintu tadi ditutup kembali. Tiada lagi orang lain yang akan memasukinya."




"SALAM RAMADHAN"






 

Wednesday, July 18, 2012

Wordless Wednesday - Apek Longsi




dah macam apek tunggu customer lak kan..
dengan kipas kat tangan..
heheh ('_____')











Tuesday, July 17, 2012

Bantuan Anda Diperlukan


Terpanggil untuk sama membantu fynn jamal yang memerlukan.. Insha Allah, walaupun sedikit, mungkin dapat menyelamatkan nyawa anak kecil yang masih tidak mengerti apa-apa..


assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuhu. 

nama saya fynn jamal, dan saya meminta jasa baik sesiapa sahaja yang sudi untuk membantu saya mencari dana untuk anakanda saya Bakti Arjuna Fitri untuk pembedahan jantung. 

kami perlu mencari rm 35 ribu dalam masa terdekat ini sebelum jantung anakanda saya bengkak. anakanda saya berumur 1 bulan 2 minggu dan besarlah harapan saya kalau2 ada sesiapa yang sudi menderma walau sekecil mana. jenis pembedahannya adalah seolah bypass di mana dadanya akan dibuka utk memperbetul lubang di jantungnya.

kalau mahu diganti, berilah nama dan jumlah. saya berjanji akan memulangkan wang tuan / puan bila saya ada wangnya. insyaAllah sebelum hujung tahun ini.

panjang2kanlah rayuan saya ini. moga2 ada yang dapat membantu kami anak beranak.


nur affina yanti binti jamalludin
maybank
164810008992



terima kasih.











Gosok Jangan Tak Gosok


anak teruna ai dah 1 tahun 2 bulan, 
gigi dah 8 batang,
makan macam-macam pulak tu,
tapi gigi tak pernah nak sental elok-elok,
bila air liur menjejeh-jejeh, 
mula la aku nak pitam #harumsangat#
ehh, tak boleh jadi ni,
harus mula bertindak sekarang,
terjumpa berus gigi yang agak best,
cap ANAKKU, ada bunyi-bunyi, 
siap boleh tukar brush ikut umur & bilangan gigi,
hehehe,

so, 1st try malam tadi,
tak letak ubat gigi pun,
takut pulak dia telan kan, T___T
tapi bukan gigi je, dengan lidah sekali aku sental,
 & adam muqri kelihatan excited!
seronok bila mulut kene basuh yea..hehe
 ok, baru boleh mengorat anak dara orang!
 ('____*)

 





hamekk! gigit terus..haihh












Thursday, July 12, 2012

Durian oh Durian!



hari tu, dapat jemputan dari ofis SUK..depa buat kenduri durian..
aku, sue n sity pun nyebok gak laa..mulanya saja nak turun, usha-usha jea.. sekali tengok ada lak pulut, tunggu lagiii.. aku serbu terus laaa..
hee ('______')

.
.
.




 mek sue, hot mummy ni.. preggy 7 bln da..

 mek sue n mek T



pulut + satan + gula, durian 2 bijik, nasi goreng sedap.. 
share 3 orang
sedappp, tapi aku makan sikit jea.. betul, tak tipu!
2 orang lagi belasah sampai muntah..haha





**semua picas ni amek guna fon sony xperia je..cantek kan! 
nak fon baru, B..boleh yea.. saaayang B kuat-kuat!










Cuti-cuti Malaysia - Cameron Part 3


 2nd day @ cameron..


wake up!!

suwitt~~my superheroes..

Subhanallah, nice view from balcony..

layan upin-ipin jap..

ok..dah ready! nak g jalan-jalan cari makan

@ coffee shop

budak kicik kena paksa duduk

hover lah ibu ni! erkk..

layan upin lagi, kalau tak, xduduk diam laa.. pening mak taw!

.
.
.

jom, layan menu!

porridge for adam muqri
















































































ayah punya.. konsep campak-campak ke, B? hee~

ni lagi satu, tak selera tekak ai tgk..haha..

ibu punya, share ngan adam muqri (",)

sedap gilak nasi lemak ni walaupun pedas..
meletup-letup dalam mulut, berasap telinga, fuhhh!  =(- , -)=

untuk adam muqri, tapi masa ni da bebai-bebai dahh, tak nak duduk, 
makan pun tak nak.. tapaw je dalam bag, bekalan masa depan..hee

haa! see.. kalut nak turun, tak bagi orang pegang langsung..
 grrrr...

teryak lagi! kena pasrah laa anak oihh.. ibu n camera ni, ibarat aur dengan tebing kerana setiap gambar ada cerita~~ cewahh, yuna kejap..

sekitar EQ..

terseksa je aku tengok budak ni jalan..haha..

dah besar dah anak aku..hukhuk, jalan pon nak sendiri,
 indipendent la konon kan..

muka teran berak..

(",)

minah hindon ni MENIPU aku, kata jagung manis sedap.. harap je besar tapi tak sedap.. ehh, bukan semua yang besar tak sedap..hokeyy haha.. 
patutla 10 btg rm10 je.. seb baik aku payah dah nak pegi cameron tu haa!

beli jeruk yang kering tu sikit, member n adik pesan..

sebab dah beli banyak, aku suh hindon tu snap pic lak.. haha

uncle ni jual madu..siap ada sarang lagi, nanti die potong sikit n letak dalam madu tu.. aku dengar dia dok sembang ngan customers, sarang tu elok untuk orang asma..kekdah nak buat tu, cane aku tak taw la pulak.. heh

aku beli yang ni je 1..haha, bukan kedek (kedekut)
 tapi kat umah da belambak madu.. ehh, bukan bermadu hokeyy!

beli strawberries sikit..

tengok, susah tol nak dukung..
kembali ke hotel untuk packing barang, pas check out baru sambung jalan..


suka!suka! haihh..

mandi dahhh.. seronok lak kena bedung.. kecik-kecik tak nak..

upin again! adeiii..

orite! im ready ibu..

cendawan ape kebenda nta..

buah strawbery di dalam pagar..

mahal bapakk kalau nak petik sendiri..haha, tak koser aii..

singgah cactus point, hujan renyai-renyai

oihh, melecaqq..haha



semua gemuk-gemuk, termasuk la aku..(- -")

bajet comel ke B? muka tu da kembang setaman da haa..

okeh, dah jumpa 3 cactus yang berkenan..
beli ngan stand tu.. total rm10

chantek kann..

terus gerak balik, sebab hujan makin lebat..
adam terus sambung tidur Zzzz.. 



aku singgah jap tepi jalan, ada orang asli jual rebung, petai n madu.. hajat nak beli rebung n petai..tapi aku beli petai 2 ikat = 12 papan.. haha, hamek kau, busuk toilet, kami kerjakan..

sampai rumah pukul 7malam.. baru terasa penat! esoknya kena kerja pulakk..adeii. nta bila pulak dapat bercuti lepas ni...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

tadaaa..cactus comel kami..ayah yang tengah, ibu yang kanan, adam yang kiri.. okeh tak? sangat simbolik kan, hahaha







- tamata -