Cinta itu adalah anugerah terindah dari Allah, Aku bersujud dan berdoa pada Allah, dan Akhirnya kutemukan Anugerah terindah itu iaitu Kamu.

Friday, April 26, 2013

Bakteria Legionella, apa tue??



 

  



Hahh??
Korang tau tak.. aku pon baru tau hari ni.. tu pon lepas  chatting dengan kakak kesayangan #hihihi pagi tadi.. huhuu.. 

Virus ni dah pon menyebabkan kematian sorang wanita yang berumur 40 tahun pada 5 April lalu lepas demam panas, batuk & keletihan sejak 21 mac aritu.. dan wanita tersebut adalah positif ujian legionella ni.. ishh.. seramm dengar..  punca virus ni masih disiasat, tapi kemungkinan besar adalah disebabkan oleh sistem air yang panas pada bangunan contohnya seperti menara penyejuk, kolam renang spa dan semua premis yang gunakan sistem air panas.. bakteria ni hidup dalam air dan  merebak melalui udara..

tapiiii penyakit ni tak berjangkit pon, cuma nya bila ada simptom-simptom macam demam tak kebah, batuk, sakit otot & gejala yang bersangkut paut dengan saluran pernafasan.. haa.. cepat-cepat buat check-up kat klinik kesihatan atau hospital yang berdekatan.. kalau korang sayang diri, sayang family, sila-sila laa beringat & jangan kita ingat "alaa..demam biasa je ni..esok lusa ok la.." jangan menyesal di kemudian hari sudahh..

aku ni pon dah rasa risau sangat.. dalam masa 2 bulan kebelakangan ni, adam muqri kejap-kejap demam, batuk sesema on off.. hmnn.. aku ni pon, bukan sihat betul lagi.. batuk & selesema ada lagi sikit.. sakit otot masih ada sikit, .. huwaaa.. takut!!



itu apa yang aku faham lah, kalau info salah, mohon betulkan.. hihih.. sori yehh.. 






#sumber dari KKM, bole baca lebih lanjut di sini



Thursday, April 25, 2013

Demam 3 serangkai


Ingat ken batik je cap 3 serangkai, huhu.. Demam pon ade jugakk, kerlasss sgt.
aku bersiaran dari sp ni, batuk selesema 2hari da, bila balik keje semalam, terus start sakit satu badan.. Pagi ni, lagi teruk. Huwaaaa.. Tak larat sangat wehh, kalau laa bole cabut tangan kaki ni, rasa cam bukak, letak tepi sat, huhu.. Ok, nak jumpa en. Doktor dahh,

Wednesday, April 24, 2013

#1 - Aktiviti Hujung Minggu Lalu



aiyoo.. orang da masuk setengah minggu dah, aku baru nak hupdate citer last weekend..haha.. biasa arr, ai kan orang penting..busy memanjangggg.. hakkk tuihh.. harharhar

aku tak ke mana-mana.. lepaking kat umah je.. jadi lisa surirumah yang berjaya gituuu.. rutin macam biasa arr.. sapu sampah, sambil tu basuh baju yang bertimbun-timbun (macam 10orang punya baju daaa), siapkan breakfast bagai, kemas-kemas sana sikit, sini sikit, melayan kerenah adam yang tak pernah abes, heheh tengok-tengok dahh petang.. seronok jugak dok umah seharian kan, bak kata orang.. rumah ku surga kuuuu ~~ heheh, 

pssttt.. sebenarnya poket kering, baru balik sabah kann..haha paham-paham arr.. nak p meningkap kat shopping mall pon malas.. kangfrust sbb tak bole beli benda yang teringin.. huwaaa! gajiii cepat arr.. 

.
.
.
.
 
haa, apa antara aktiviti kami anak beranak buat?? meh kita tengok mehhh..


1) pasang stand lamp.. beli last year
 



 tadaa.. simple je haa


2) pasang magnet.. aku buat letak pisau-misau..hihih



3) gantung rak kayu (projek KH en. suami dulu).. boleh letak pokok keladi berlubang.. dan teko Majectic Tea tu beli kat SSF.. jadi tempat simpan minyak, masalah sikit kalau time nak transfer minyak masa panas-panas.. so, teko tu lebih ok dan comel kan!! heheh



 4) Deko beg buluh yang beli kat pekan Nabalu dan gitar sabah tu.. deko la sangattt..haha



5) Adam Muqri tolong ayah basuh motor, kereta

 terjengket-jengket haa.. alahaii sian adam..hihi

lari, lap kat depan pulakk.. ehh, tough kan laki aii.. hahah.. suwitt sangat!! auuww.. baju aku time muda-muda dulu tuu..

 minat sangat selipa besar.. terbalik pulak tu..

 alang-alang, aku bawak kua carpet..

lencun adam.. selesema terus pastu.. huhuii



 

~~ home sweet home ~~
 



**ehh, hari ni rabu ke?? 
haha, tak jadi entry wordless wednesday dah arr..



Tuesday, April 23, 2013

Cuti-cuti Malaysia - Sabah (Part 5)




It's a wrap!! yahuuu..
jom sambung semula.. Boleh refer part 4 yang sebelum ni yea.. =))


hari ke-3 lepas pulang dari islands, kami terus ke apartment.. tak sempat nak tidur pon, balik mandi.. kesah ngan adam lagi.. geduk gedebak, siap-siap nak keluar dinner pulak.. semangat nak makan banyak-banyak sebab dinner termasuk dalam pakej! makna kata, FREE xyah korek poket nak bayar..hahah..


wokeh, ibu da siap! aishh, Cik Mo nih merata ada haihh..

 
destinasi : Restoran Nelayan, wahh! lobster ade tak agak-agak??

pilih-pilihhh.. 2singgit..2singgitt

Lobster ijauu nama depa ni..

sayuran, pilih je nak yang mana.. harga meletopp jgk!

menu list kami.. konsep nya chinese food okehh..

sup rumpai laut.. makan panas-panas ok.. kalau sejuk baru nak makan, muntah hijau laa jawabnyaa..hehehe

siput kemenda nta ni.. sedap walaupon paras tak seindah mana..

nextttt..

udang goreng bersama cereal.. tengok je gini, sedap wehh! resepi wajib cuba buat pasni.. tungguuu =))

ikan ni melentik teruk sangat aihh.. seksiss!



pasepa bulat semacam je muka ni B.. hihih

tarian cina pon hadoo

adam muqri sangat behave malam tu.. bagus! khusyuk layan persembahan kebudayaan..

happy yehh! siap tepuk-tepuk tangan lagi..

yang ni aku suka!! tengok tak kelip mata.. #hensem-hensemsemua..harharh

haruslah amek gambar berjemaah..

abes tu, singgah pasar malam, banyak barang murah kat sini.. ape lagi, tangkap ar sebarang dua.. hehe

brooch sikit, tasbih sikit untuk kenalan rapat.. diri sendiri?? takde.. haha
pastu balik jalan kaki, dekat je ngan apartment.. 

pagi!! jom ke filipino market.. last day shopping..

kalau kat sini jeli kelapa kan, kat sana puding kelapa.. lain sikit rasa.. sedap sangat!

pandai ke tune gitar tu sayanggg.. heheh, kak belakang tu confuse adam ni boboi ke gegel..haha..

ok, jadi! gitar untuk adam..



kain batik HIJAU untuk maktok, ken pelekat untuk tokwan.. aku jakun jap, tak pernah jumpa g ken pelekat bungkus kecik gitu.. siap basah berair lagi, aippp! ini betul-betul taw..haha.. untuk bagi warna tahan kata nya.. tak tanya tokwan lagi, dah try pakai belum..heheh

pulang untuk kemas barang, ni arr bilik tidur comel kami.. ada toilet dalam bilik diap ngan bath tab g.. tapi tak sempat nak berenda pon..

baru pas check-in. adam terus tidur pas kena susu sebotol.. alhamdulillah, mudah kerja kami dalam flight..heheh

kelam kabut, jalan laju-laju kejar flight.. last call lagi.. haha,



pegi balik pon, kami tetap terpisah 1 seat.. huhu..

setengah jam nak landing, adam bangun..

yeahhh.. safely arrived.. alhamdulillah.. 
thanks to Cik Sity - trip organizer & super duper best trip member!!
plan next trip pulak wehhh.. ke mana kita??


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



 
subhanallahh.. indah sangat kan =)).. 

terima kasih Ya Allah, atas segala nikmat dan rahmat yang Engkau telah limpahkan kepada kami.. Moga Engkau terus tetapkan iman kami, agar kami tidak alpa...






Monday, April 22, 2013

Angan-angan Anniversary Cik Mimie







sekali tengok, terus rasa macam uncle gedek ni seksiss.. auuww! hahaha.. terus ai verangan nak buat photoshoot sempena wedding annivesary yang ke-.... ermmm..hurmm... berapa dah ekk? mampos aku, macam mana bole lupa.. kena kira pakai jari jugak.. yess,  3 tahun.. bhahaha.. bulan 6 ni arr.. ana finin laa...fininn..mau bikin apa nanti yehh?? cer bagi idea..

2012 punya anibeseriiii.. heee





Bila Dapur Berasap... - Pavlova



kesiann kat aku kan...orang lain dah lama buat, aku baru terhegeh-hegeh.. huuhuh.. lagi pon, aku tak suka.. soooo bau telur, lembik-lembik gitu.. kembang tekak..heheh, tapi nak buat jugak, nak bagi ibu aku rasa sebenarnya.. dulu-dulu ibu rajin buat kek jamu kami anak-anak, skang ni membalas jasa kot kire nyaa..hahah.. taaaayuuunkkk ibu ketat-ketatt!!


**Rujukan di Blog Cik Epal

Bahan-bahan :

4 biji telur ( telur putih sahaja)
3/4 cawan gula kastor ( aku guna tak sampai 1/2 pon, just nice!)
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka makan



 asingkan putih telur

 pukul telur putih sampai kembang

 agak-agak dah jadi putih gini...

 masukkan gula sikit-sikit, pukul lagi sampai jadi meringue.. ko tonggeng kan bekas tu, kalau tak tumpah kira jadik arr.. hehe

 masukkan esen vanilla, tepung jagung & cuka

 aku guna senduk fifie je, kacau laju-laju sampai sebati

 tuang atas kertas yang dah dibulatkan.. sebagai panduan

panaskan dulu oven tu dengan suhu 150c selama 15 minit.. pastu turunkan kepada 140c dan bakar selama 1 jam 15 minit.. fuhh, lama taw nak tunggu, tak saba nak tengok hasil..kehkeh



 untuk topping pulak, pukul 1/2 cawan whipping cream sampai jadi pekat.. aku masukkan sikit gula..1/3 cawan sebab tak mo manis-maniss yerrr.. tak pasal-pasal kena kerat kaki nanti.. huihui


(Bila dah masak, bukak pintu oven sikit, biarkan pavlova sejuk dengan sendiri nya.. dah betul sejuk, baru letak whipping cream okeh!!) 


 pavlova yang masih bugill lagi..hehe

 tadaaaa!! setelah ditempek ngan whipping cream dan buah

carik kiwi xde, hentam je ar strawberry ngan buah naga..kehkeh



 amacam, ok tak kak ton?? hahaha, 1st try nih.. seluruh ahli keluarga cakap sedap.. macam makan eskrem gituu.. ehh, tq ibu sebab bagi pinjam dapur ngan oven..hehe.. pasni kena beli oven sendiri arr puloppp.. (- ______*)




babaii..