Cinta itu adalah anugerah terindah dari Allah, Aku bersujud dan berdoa pada Allah, dan Akhirnya kutemukan Anugerah terindah itu iaitu Kamu.

Friday, April 12, 2013

Cuti-cuti Malaysia - Sabah (Part 2)


jom, teruskan pengembaraan!!
Boleh refer Part 1 yang sebelum ni yea.. =))
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

lagi
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
dan lagi
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
ok..ok
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
baaa!!



haa..tertanjat tak?? kehkeh



lepas lunch, kami semua terus gerak ke monsopiad cultural village. Al-kisahnya....

Monsopiad merupakan seorang pahlawan kaum Kadazan yang sangat digeruni pada masa dahulu.Monsopiad dikatakan sebagai pahlawan gagah yang tinggal 250 tahun yang lalu dan menjalankan aktiviti pemburuan kepala yang sudah diberhentikan kini. Di dalam Perkampungan Kebudayaan Monsopiad (Monsopiad Cultural Village) terdapat 42 tengkorak kepala yang merupakan mangsa Monsopiad. Kepala-kepala tengkorak ini adalah tanda keberanian serta kegagahan beliau dalam mata kaumnya. Kebanyakkan tengkorak kepala ini dipancung daripada lanun-lanun serta perompak yang sememangnya berleluasa pada masa lalu. Monsopiad juga pernah dicabar pahlawan di kalangan kaumnya sendiri daripada kawasan lain serta juga kaum lain juga. Pahlawan-pahlawan yang pernah mencabarnya kesemuanya telah menemui ajal dan tengkorak kepala mereka telah diletakkan di dalam rumah beliau sendiri. 

haa, hebatkan.. boleh baca lebih details kat sini http://www.sabah.edu.my/kds/kisah-kisah.htm 

 jalan masuk pon dah ala-ala mistik gituu


buat bayaran masuk dulu.. RM~~RM



ketua rombongan - cik siti

kalau rasa-rasa nak lupa diri, sila lah minum.. aku pon tak paham, ada jugak nama talak & sikat erk.. haha


 ehemm!


 alaaa tomey..tomey sgt ni..adam geram laa tgk hidung awak!


 nyawa..


 coffee or tea sir? layan dirik kalo mau minum ya!


 gigi dah sama dah..kuikui


hayun jangan tak hayunnn






 aku pon da lupa maksud gintutun do mohoing ni.. nenek moyang kemende entah..hehe..sibuk kejar adam arr..tak mo dok diam..nak explore macam-macam... pheww!

hi! saya la ulat mulong yang paling comel..


pakat sibuk nak pegang.. aku dah penah pegang dah dulu!! tak heran..hahaha #tipujea




test power jap..


ok, kat sini certain time sahaja ada persembahan kebudayaan etnik kretip.. dan kebetulan kami memang bernasib baik.. sempat untuk tengok sendiri.. haha.. terujaa mak!!

tarian sumazau kot..ehh??







di akhir persembahan =)) auuww! seksa mata..

next, ke rumah pahlawan monsopiad.. alaa yang ada 42 tengkorak tu arr.. The House Of Skulls... macam nak seram jugak.. sebab tengkorak yg ada semua yang original.. #ngilaisikit  hihiieeiiieeehhhheeeiiiii


siou do mohoing.. ni pon aku lupa jugak. hahah.. maafkan nenek moyang kot..

motipp?? kurang jelas arr.. heh


aku cam cuak jugak nak bawak adam masuk..kang ngigau ke ape kang jenoh aku.. so tinggal luar jap ngan cik siti yea.. (- -,)V


todiaaaa!! semua yang dipenggal kepalanya.. dan ada 1 tulang kaki digantung bersama..


khusyukk dengar sejarah.. ehh, aku rasa kan kalau subjek sejarah dulu, kekdah pembelajarannya gini mesti aku dapat A1 lah.. gituuu.. haha


inilah bobohizan, wikipedia bagitau yang Bobohizan merupakan gelaran bagi bomoh wanita utama dalam tradisi kebudayaan Kadazan-Dusun. Bobohizan memainkan peranan penting dalam perayaan Tadau Kaamatan bagi menyemah tapak tanaman bagi memastikan tanaman yang berjaya untuk tahun hadapan. Bobohizan pertama dipercayai diajar oleh jelmaan semangat Huminodun, iaitu Unduk Ngadau, jampi serapah yang diamalkan sehingga sekarang.

ni baju bobohizan tu..cantik jugak kan.. heheh


mendalah ini adalah untuk dipakai dipinggan okk.. ramping gilak arr.. jeles mak! dah arr berat, sorang siap pakai 2-3ketul lagi.. ko mampu??


antara senjata yang digunakan..





hujan dah turunnn.. jom kita pulangg ye nak..



gedebuk..gedebak.. sampai apartment pukul 6 lebih gitu.. kalut mandi siap semua.. get ready nak keluar dinner pulak.. dinner malam ni sdn bhd je.. so kami pilih untuk dinner dekat dengan apartment jea..dekat pasar filipino jugak.. surga makanan especially seafoods..kebanyakkan adalah bakar-bakar.. ko pilih je nak makan apa, semua minatang laut ada.. yang tak penah dengar nama pon ada.. heheh.. sepanjang-panjang tu semua jual menda yang sama..suka ati korang lah nak pilih gerai mana.. harga pon lebih kurang sama je..

aku pilih nak makan sotong bakar..nampak yummy je kan.. sejoroi tu ada 10 ekor sotong = RM10. mintak kurang pon tak boleh da.. mungkin sebab tengok aku bukan orang sabah kot.. haha


yang lebar tu, ikan tuna.. sebelah dia ikan susu, ehh macam-macam arr..


chicken wing pon ada!! memang sedap gilak..kat penang ni aku tak penah lagi jumpa yang sedap.. kalau ngidam chicken wing sana, jenuh laa en suami kena carik...wheeeee~~


haa! sedapp..sedapp.. tisss..tisss.. #menitikairliur


lobster terbesar, 100gm RM40 kalau tak silap. yang ni RM180.. wahhhh!! telan air liur je arr..














nasi goreng pataya RM4.. boleh makan 3 orang ko!! belambak.. murah lak tu.. rasa pon ok lah, masih boleh diterima.. heheh


masing-masing melahap tahap cipan.. makan tak angkat muka dah sorang-sorang..


mampu tengok jela b..orang lain punya tu haa.. heheh
ehh, masa ni, adam da start panas.. ape yang aku risaw memang akan jadi.. adam demam semalaman.. balik tu beli air kelapa yag piaw, puding kelapa lagi.. balik bilik bagi dia ubat bagai.. tidur dengan cool fever.. and alhamdulillah.. pagi esok dah sihat dah.. =)) kalau tak, rugi lah aktiviti laut kami nanti.. woottt!! wott!! tungguuuu.. kihkihkih


ini arr zaidi, tuan lobster ni. RM85.. depa share 3org
aku rasa sikit.. Ya Allahhhhh.. manissss sangat.. sayang sangat nak makan.. 
haha over kan!


dah selesai melantak, siap tapaw lagi mana yang tak habis.. aku sefamili terpaksa angkat kaki pulang.. tak dapek nak join g melencong ke lain.. memandangkan kesihatan adam yang perlu diutamakan.. cewahhh!





ok, baiiii   V(- -,)








No comments:

Post a Comment