Cinta itu adalah anugerah terindah dari Allah, Aku bersujud dan berdoa pada Allah, dan Akhirnya kutemukan Anugerah terindah itu iaitu Kamu.

Thursday, May 30, 2013

SYM : Shamimi Yang Mahu...



dak kicik ni yang over excited



hihihi.. selain daripada Shamimi Yang Mahu, SYM juga boleh diganti dengan ayat berikut :

Shamimi Yang Menunggang.. atau
Shamimi Yang Menumpang.. atau
Shamimi Yang Menaiki.. atau
Shamimi Yang Membeli.. 

Tapi.. sebenarnya.....

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Shamimi Yang Masih Menanti.. huhu.. bila tataw nak klua En. SYM ni.. makin kematu dah jabor JLO haku ni.. berulang hari-hari naek EX5 dari sungai petani - penang.. huahua..



p/s : sabar ye nak! lepas ni, kita balik alor star naek motor sudah ok..  
vrooommmm!





Monday, May 27, 2013

Bila Dapur Berasap... - Roti Jala + Kari Ayam



Hai..hai..haiiiii..
Bertemu lagi kita dalam episod seterusnya.. Resepi kali ni simple aje haa.. sambil pejam mata pon bole buat.. haa, cer teraiii tengok! pakar-pakar menjala je yang mampu buat taw.. haha

roti jala ni 2 minggu yang lepas punya breakfast sebenarnya.. tapi baru nak share hari ni.. hihih.. meh mak jemah nak abadikan resepi yang tak semenggah dalam belog suwit sour mak ni  ~(- -,)~ ~(- -,)~



Sila sediakan bahan berikut:

3 cawan tepung gandum
3 cawan air + 1 cawan susu cair (kalau tak nak air pon boleh jugak, ganti semua dengan susu cair / santan.. mungkin kena lebih sikit kalau rasa macam pekat)
1 biji telur ayam
1 sk garam
1 sk pewarna kuning (kalau kurang kuning, tambah lagi.. jangan segan silu ye..)

.
.
.
Masukkan semua bahan tu dalam blender dan blend untuk memastikan semua bahan hancur lebur yea.. tak mo ada ketul sana-sini.. nanti masuk dalam penjala tu, tersumbat pulak.. pastu try arr masukkan dalam penjala tu, tengok adunan tu turun dengan lancarnya atau tak.. kalau macam terhegeh-hegeh je, korang tambah laa air sikit.. pandai-pandai arr adjust ekk.. muahaha.


campak semua dalam blender


 penjala yang digunakan


tangan harus lemah lembut masa menjala tu.. heheh


 
aku beli non-stick pan ni kat pesta penang tahun lepas.. murah je haa RM15.. memang best.. sesuai untuk buat kuih-muih seperti roti jala, ketayap, capati, lempeng bagaii.. sebab tak payah taruk minyak.. confirm elok tak melekat-lekat langsung.. memang berbaloi-baloi arr.. hehehe tapi kalau mampu, beli lah pan cap tefal.. confirm kuih lagi sedap.. hahah.. tak caya? try la beli..


amacam? masih ada rupa jugak, kira jadi la tu kan.. hihihi.. menimbun laa jugak roti jala yang siap aritu.. aku lupa nak snap.. bolehlah makan untuk 6-7 orang kot..


cicah lak dengan kari ayam.. memang makan tak angkat muka.. mak mentua lalu pon tak tegur dah.. hehehe.. tambah-tambah kalau kari yang perangat (masak semalam, pagi ni makan..) memang ohsem!!


cubalahh.. tapi kalau tak jadi, mohon maaf yea! ehh, resepi kari ayam nak jugak ke? hee

.
.
.
.
.
.
.
.

teringin nak menjala guna acuan botol ni.. rasa nya macam ada kat daiso.. kena cari pasni.. heheh


ehsan dari en.google





Thursday, May 23, 2013

Kursus Penulisan Surat Rasmi - Versi Bergambar



nak start dah..

 monconggg aih mulut cekgu Tengku Fauziah dari DBP ni.. tapi dulu-dulu aku penah dengar orang cakap, kalau dalam kelas, duduk depan sekali lebih afdal lagi-lagi kalau kena tempias ailio cekgu tu kan... hehehhe

 para jemaah yang turut hadir.. khusyuk je sorang-sorang.. aku siap macam "ooooo... ghupe nyer gitu.. salah arr selama ni.." haishhh

 "eh, ida senyum tak berapa nak manehhh pon.. sakit kaki tergeliat ke??" hahahaha

 kurang sopan! cekgu ngajar tu wehhh.. eh, fedulikkk arr..

 haa, nih ada test..125 perkataan. sila pilih yang mana betul..  antara perkataan yang betul sebenarnya adalah seperti di bawah :

juita
sateria
kakanda
mestika hati

memang aku tak boleh terima kenyataan.!! haha aku salah 34 okehh.. hebat ke vunguks??
ingat senang ke bahasa melayu nih.. ko bajet ko melayu, duduk malaysia lama, BM ko hebat sangat ke.. hahah.. WALAUPON spm, BM ko A1 taw.. hahaha

okeh, ni aku nak tanya.. test power korang sikit.. volehh?
 apa beza 4 perkataan ni.. pastu ko buat 1 ayat menggunakan semua perkataan tu..heheh

BARU, BAHRU, BHARU, BAHARU

haa, pikioo..pikioo..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
dah ke belum?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

 
ok..ni contoh  ayat dari aku..
 
Ahmad Fitri BARU pulang dari Kota BHARU menaiki kereta BAHARU 
yang dibeli di Johor BAHRU


haa.. ada yang sama tak dengan ayat aku tu..hehe


**BARU- menunjukkan masa, baru berlaku (just)

**BAHARU- merujuk kepada benda baru

**BAHRU & BAHRU - perkataan yang telah digazetkan.. so tak boleh buat ape dah.. 


 


hehehhe.. sekian, murid-murid..
sedikit info dari cekgu mimi (- -,)V

nah, asal usul bahasa melayu, baca lah kalau mahu tahu lebih lagi.. 


jom, belajar bahasa arab & jawi pulak..









Monday, May 20, 2013

kursus kurus

assalamualaikummmmm,
yeaaapahhh! hari ni kamik kurusus. tak yah masuk opis! belajar cara-cara penulisan surat rasmi. hahah. macam kat sekolah pulak, nak exam upsr dulu-dulu..

ehh, cekgu dah masuk..
daaa..

Friday, May 17, 2013

Bila Dapur Berasap... - Som Tam Thai, Aroi Ching Chinggg




Hah! Tau tak, som tam tu sejenis apa?? ahli musik? lawyer? doktor? cakapp..cakappp!!
kehkehkeh.. Jom, tengok ape kemenda som tam tu..



 antara ahli kumpulan gelap

 amboi ampa, macam-macam size ada nooo.. harharh

 ko mampu, datang ofis, bawak lesung + ulu kayu ni.. hahah

 mami ida tayang BB ke gelang baru??

 antara bahan penting

 cabai celaka + bawang putih dari padang besaq

 gula nira, mai dari padang besaq jugak

limau nipihhh, udang kering, kacang tanah

 betik muda

 masing-masing muka melahap!

 tadaaa.. kerabu betik lah nama melayu nyaa.. hihi





 haaa.. Meleleh ayaq lioq tak?? 
sape mengandung, maafkan sayaaaa.. (- -")7



Wednesday, May 15, 2013

Wordless Wednesday - Adam Si Pencinta Seni!




Adam oh Adam!
Dalam celah-celah ibu sibuk di dapur, 
sempat pulak adam siapkan lukisan bercorakkan motif geometri ni yeh..
Adam sendiri teruja & terkesima dengan hasil lukisan sendiri.. 
hanya satu ungkapan yang terkeluar dari mulut comel Adam..
"Woww!" 
hahah.. hilang rasa marah ibu..



memang Adam si pencinta seni.. 
love u sayang!





Friday, May 10, 2013

Happy 2nd Birthday Adam Muqri!




 hai semua! adam dah 2 tahun... hihi

 shopping kat giant sikit..
 sebagai goodies bag untuk kawan-kawan sekolah adam =))


 24 bag semua nya..
.
.
.
.
.

 malam semalam, aku buat ketiaw kung fu je.. tak de ape yang special pon.. 
 
kiri kanan tangan makan.. haih laa anak..hehe

 kek pon tak de.. in sha Allah, kita tunggu weekend ye adam sayangg.. heheh

 dalam pinggan sendiri pon tak habis lagi.. kalut nak amek yang ibu punya.. 
notti boy ibu nih! heheh



simple ketiaw kungfu.. 1st try..
tapi en.B bilang sedappp.. licin pinggan dihirup..haha






Terkenang Tika & Saat Itu... 09 Mei 2011



Syukur..syukurrr.. Alhamdulillah Ya Rabb..
Atas nikmat, kebahagiaan dan kesihatan yang Engkau kurniakan kepada kami sekeluarga..
semalam 9hb Mei 2013, genap 2 tahun dah anak teruna bijak aku si adam tu.. hihih
teringat balik detik-detik dari mula turun tanda darah pada pagi 8hb mei 2011 sampailah Adam menjengah dunia jam 1.15 minit pagi..

pagi tu, bangun seperti biasa untuk solat subuh.. tengok-tengok ada tompokan darah sikit.. alamakk!! caner, berdebar terus.. bagitau en. B.. then call ibu tanya nak buat apa.. hahah.. ibu tanya "hang rasa apa, sakit perut tak?" aduhhh, sakit macam mana pon aku tak taw.. nak kata sakit kuat tu, xde pon, macam light-light ala-ala baru nak mula period kot.. maybe sakit perut sebab takut kot..macam takut nak masuk exam gituu..hahah

cane nih?? nak kena g spital dah ke.. barang memang dah ready.. aku ni yang macam tak ready.. sebab kalau ikut pemahaman hasil googlelan aku sepanjang mengandung tu, bergantung kepada contraction.. kalau makin kerap contraction  bermakna makin dekat dah nak bersalin.. tapi kes aku nih, xde rasa sakit teruk-teruk pon.. malas nak pergi serah diri awal-awal sebab hospital sekangkang aku je pon.. belakang rumah.. agak-agak dah sakit teruk sikit, ko jogging dari umah, sampai spital, terus masuk labour room.. ko push 2-3 kali terus "uwekk..uwekk.." hehehe..

pulak tu, aku dah plan ngan en.B malam sebelum tu, konon nya nak makan mcD menu breakfast.. halahhhh.. cane nihh..cane nihhh.. kalau tak makan, nanti air liur anak meleleh-lelehh.. haha katanyaaa orang tua-tua kan.. pastu pikir lagik, dah la aku ni umah tingkat 4, xde lif.. tiba-tiba sakit tak tahan kang, cane nak turun pulak.. takkan nak suh en.B dukung.. ko bajet kurusss?? berat 65 kilo taw.. T___T

atlast.. jom jelah pegi.. tengok apa kata doktor.. pasrahhh.. sambil mohon Allah mudahkan urusan persalinan aku.. hihih.. cuak kott weii!! en.B tanya nak g makan mcD dulu tak.. tapi aku tak berani amek risiko..huhuu.. jam 8 pagi, sampai spital.. maen redah je arr, aku nih dah laa xtaw prosedur.. almaklumlah anak sulung kan.. pastu tunggu jap, nurse cakap doktor akan datang untung check bukaan.. alamakk!! siap arr ko mimi.. hahah.. check-check tengok baru 2cm.. ok, sebab ada banyak katil kosong kat wad, so aku dah boleh check in.. huwaaa! terus terpikir, best ke dok spital.. adoi.. boleh ke en.B teman.. boring arr.. kalau sakit macam mana.. nak g toilet bagai.. manjerr sangat..kehkeh adoii..semua menda mai terjah dalam otak aku nih..

ok, dah dapat katil.. hujunggg sekali.. best jugak.. tersorok sikit.. pastu otak buntu, nak buat ape ekk.. makan tak lalu.. tv tak de lak tu.. huhu.. aku rasa macam lambat nya masa gerak.. sambil-sambil tu dok cuba gak nak rasa perasaan sakit.. tapi macam tak de pon.. fuhh.. lambat lagi la kot kan.. hihih.. pastu tak lama tu.. family aku sampai.. ibu bawak bekal nasi.. pastu ada jugak air bunga kembang fatimah.. ibu aku sendiri yang buat taw.. lebih afdal kan.. ada laa bacaan-bacaan ayat & surah tertentu.. hehhe..mudah-mudahan Allah permudahkan.. air tu aku minum buat macam minum air masak laa.. kalau haus aku minum.. heheh..

family aku pun mati akal ar.. nak tunggu kat spital lama mana lagik.. hahaa.. nasib baik rumah dekat, depa transit sana dulu.. ibu aku cakap, tunggu kat spital rugi masa je, baik ibu aku dok umah, boleh jugak solat-solat hajat, baca yasin untuk aku.. hihihih.. tu laa namanya kasih seorang ibu.. huwaaa.. sedihh T_____T

tunggu punya tungguu.. sampai lah ke petang pon, masih takde sakit.. adoii.. baby pon kurang gerak.. sebab perut dah penuh kot.. nak gerak dah tak de ruang..haha.. penuh makanan je.. pastu dah pukul 8 malam.. doktor dah start round check patients yang ada.. termasuk laa aku.. masa nih fitri baru je lepas balik.. huhu.. doktor tanya, ada sakit tak.. baby aktif gerak tak.. jawapan aku.. tak de rasa sakit langsung & baby pon kurang aktif.. apalagi.. terus doktor mintak nak check bukaan.. alamakkk.. tak sakit ape pon.. tetiba nak kena serah macam tu. malu nyaaaa!! pastu doktor cakap.. "ok, siap untuk ke labour room.. dah bukak 4cm." hahhhh!! berdesup terus darah.. masa tu.. kelam kabut arr.. nak call en.B lagik.. tak jawab lak tu.. huhu.. nurse dah suruh aku duduk atas wheelcha dah.. sempat g patah balik.. aku curik-curik minum sesudu minyak selusuh..heheh.. tak berani tunjuk depa nurse.. kang kena marah pulak..

pastu, dah masuk LR dah.. mesej En.B cakap dah ada kat LR.. lepas tu tiba lah doktor-doktor.. macam-macam arr depa buat kat aku.. drip air lah.. cucuk wayar bagi buang air kecik.. yang ni ngiluuuu.. sampai lepas pantang pon, still ngilu wehh! serik rasa.. huh! pastu cucuk bagi pecah air ketuban lagi.. basahh lencun aku rasa. panass.. hehhe.. lepas-lepas tu.. start sakit ar.. mula tu..mampu lagik senyum-senyum sembang ngan en.B.. makin lama makin sakit oihh.. mulut ni tak berenti arr baca apa-apa yang patut.. dok Ya..Allahh..Ya..Allahh.. huhu.. samapi tahap yang dah macam tak boleh tahan tu.. mulut aku pon kuat sikit laa dok merintihh.. aku tak taw laa en.B rasa ape tengok keadaan aku masa tu..

kejap-kejap ada laa nurse 2-3 orang masuk..check reading tu.. aku ngadu laa jugak.. bila yang bole nk bersalin nih..huhu.. depa cakap lagi tak sakit kuat-kuat, makna nya bukaan tu cukup lagi.. alamakk.. aku ingat kan kejap je.. tengok jam dah pukul 11 gitu.. sakit macam dah tak boleh tahan.. aku siap suruh en.B panggil nurse..sebab aku sakit sangat..tapi en.B ak panggil pon... huwaaa... sedih taw... aku terus panggil "nursee..nursee, sakit dah tak tahan ni.." pastu dalam sakit-sakit tu aku dengar nurse cakap.. "tahan ye, nak cucuk sikit" lepas tu...aku memang tak sedar diri.. hahahah.. mesti en.B dan nurse-nurse legaa..haha sebab aku tidur tak sedar diri.. takde dengar sungutan aku dah.. pastu mungkin sebab terlalu sakit, aku tersedar.. tengok jam dah pukul 1230 pagi.. aku suruh jugak en.B panggil nurse.. sebab aku dah macam tak boleh tahan.. nurse kalut panggil doktor.. depa check baru 6cm.. adoiii.. lambat lagi.. bertabah lahh mimi.. huuhuu..

pastu dah pukul 1 kot.. aku tersedar lagi sekali.. masa ni memang lali-lali arr.. ingat-ingat lupaa.. kesan ubat tu kot.. aku cakap kat nurse "saya dah tak boleh tahan dah ni.. boleh tak saya nak push.. rasa cam nak berak ni.." hahaha.. malu tak?? aku dah tak ingat en.B kat sebelah.. tak perasan pun dia ada ke tak.. sedar-sedar je aku dah kena push.. tu pon mata tak boleh bukak..mengantuk sangat-sangat.. dengar suara en.B dok cakap ape nta.. dengar dokor cakap.. "dia ni tak pandai push ni.." haa! dah aku lali gila.. memang otak dibawah pengaruh sedar.. nak push pun tak larat ok.. tak tau laa berapa kali aku push.. yang aku ingat, tiba-tiba nurse panggil "puan..puan, ni tengok baby puan.." dia letak atas dada aku kejap.. aku bukak mata sikit..tengok baby TANPA ada perasaan.. terus tidur balik..huwaaaa.. memang takde emosi masa tu..aku ni beria arr berangan konon mesti meleleh arr ayaq mata bila tengok baby.. huhuhu.. sesi jahit teetttt pon aku tidur jugak, bukak mata sekali je tengok pastu pengsan balik.. part ni, nasib baik kan.. kalau tak mesti rasa seriauuu, ngilu-ngilu.. kerja doktor pon senang.. hahaha

ubat tahan sakit tu memang dasyat ar.. sampai kan bila adam dah siap dah, nurse bagi letak sebelah aku suh BF pon aku tak sedar.. mujur aku tak tindih or aku tak tertolak adam.. yang ni aku agak hangin ngan nurse.. dah laa sorang pon takde tunggu aku.. haishhh! pukul 3 lebih gitu kot, aku dah boleh masuk ward semula..belek-belek adam kejap.. tengok fizikal ok ke tak.. tahap kecomelan macam sapa..hahah.. sambung zzzz..  


Alhamdulillahhhh...
.
.
.
.
.
.
.
 
hmmnn..bila pulak adam nak jadi abang ni agak-agak nya ekk.. 
kehkehkehhhh



p/s cari gambar adam masa baby takde lak.. mana nta.. nanti arr kalau jumpa, share kat next entry ok.. hehhe



 
   

Wednesday, May 8, 2013

Resepi Puding Laici



nah, terimalah resepi berkonsepkan 
"alaa..campak-campak je, bagi agak-agak sedap" dari aku... kehkeh "(-__-)7


Bahan-bahan :


1 paket serbuk agar-agar
1 tin buah laici (blend buah laici, simpan sikit untuk di racik-racik kasar)
1 tin susu sejat
5 sudu besar susu pekat
gula pasir secukup rasa
boleh jugak buah lain yang rasa sesuai sebagai hiasan

kekdahnya :

1-  Campurkan semua bahan di atas ke dalam periuk.

2-  Masak dengan api yang sederhana kecil.. Sambil rasa kalau kurang manis, boleh tambah gula pasir.. ikut sedap rasa lidah korang laa.. hehe.. tapi untuk yang aku buat ni, tambah gula sikit & jus buah laici tu jugak.. kalau rasa macam pekat, tambah laa air sikit.. nanti kang keras pulak puding tu..


3- Kacau sentiasa sampai mendidih.. Tutup api dan alihkan ke tepi..

4- Sediakan acuan pilihan, susun buah laici yang diracik kasar.. nak tambah buah lain pon boleh.. konsepnya "sukati lah, aku yang buat, aku nak letak ape pon!" muahahahah.. gituuu.. kebetulan ada buah pelam sedap mak mentua bagi, aku letak kat bahagian bunga.. laici sebagai daun.. hihih


5- Tuang cepat-cepat dalam bekas acuan.. agak sejuk, masukkan dalam peti ais.. siapp!



mudah kann anak-anak...
ini dia rupa paras Puding Laici Berbunga Rose.. 
 pasni aku nak buat bunga kaler merah lak.. hehe





comel kan kak ton??







Friday, May 3, 2013

Bila Dapur Berasap... - Spageti Bolognese & Puding Laici



Fuhhh.. kenyang bede'ehhh (bahasa utara ni.. kott..hehe) bermakna terlampau kenyang, sampai nak berjalan pon kene seret kaki dan perootttt T__T ... huwaaa.. aku da makin kembang wehh.. kain abeh ketat da.. siap tertetas g haa.. hahahaha..

al kesahnya, ahli kumpulan gelap kami hari ni buat makan konsep pot luck, tema dipersetujui ialah noodles.. so masing-masing pilih arr nak masak noodles yang macam mana, rasa macam mana, negeri mana punya ke.. hikutt sukatiii korang arr kan, janji bawakk! ko tak bawak siapp.. gituu.. 

Dah 2 minggu berturut-turut aku bawak perot gendut ni je haa.. walaupun malu, tapi tetap makan jugakk.. heheh.. memang dasar melantak kann.. kira ape! kehkehh.. so, hari ni aku bawak laa 2 jenis sebagai ganti.. 1 menepati tema - Spageti Bolognese.. 1 lagi puding laici.. cewahh.. lepas pedas-pedas masam, makan laa manis, kasi cuci-cuci mulut pulakk..

meh tengok apa lagi noodles yang ahli kumpulan gelap bawak.. ehh, standby tisu kat tangan cepat.. kang meleleh ayerlioo tu pulakk...hehe


 gambar dari dalam periuk je..hehe


 bekal kecik untuk en.suami terchentaa! sedap x B?? hihi


 Puding Laici Berbunga nama diberi..
 

 bihun goreng.. konsep dari singapore ke penang.. 
tak menahan, sempat lak hang gulong telo tu kan cik siti.. haha, presentation maw hebat ye tak?


 bihun kari cik ta.. 
sebab ramai ada yang pantang mee, so tukar kepada bihun.. 


last main course - mee senggol-senggolan goreng oleh cik sue.. 

.
.
.
.

gigih taw aku buat puding laici bagai.. sejam gak laa bergedik-gedik puding tu atas motor pagi tadi.. hahah.. niat suci lagi murni, nak bagi ampa gak makan kann..hehehe 
bak kata cik ta from sp with loveee ~~


ehh ida, sori arr.. aku tak snap gambo karipap ngan kek hang..
sentap ke?? haha
okeh, nanti aku citer kekdah nak buat spageti & puding tu ye.. hehe.. 
ehh, ada yang nak tau ke?? huhuu.. babaiii #larijauhjauh