Cinta itu adalah anugerah terindah dari Allah, Aku bersujud dan berdoa pada Allah, dan Akhirnya kutemukan Anugerah terindah itu iaitu Kamu.

Monday, May 27, 2013

Bila Dapur Berasap... - Roti Jala + Kari Ayam



Hai..hai..haiiiii..
Bertemu lagi kita dalam episod seterusnya.. Resepi kali ni simple aje haa.. sambil pejam mata pon bole buat.. haa, cer teraiii tengok! pakar-pakar menjala je yang mampu buat taw.. haha

roti jala ni 2 minggu yang lepas punya breakfast sebenarnya.. tapi baru nak share hari ni.. hihih.. meh mak jemah nak abadikan resepi yang tak semenggah dalam belog suwit sour mak ni  ~(- -,)~ ~(- -,)~



Sila sediakan bahan berikut:

3 cawan tepung gandum
3 cawan air + 1 cawan susu cair (kalau tak nak air pon boleh jugak, ganti semua dengan susu cair / santan.. mungkin kena lebih sikit kalau rasa macam pekat)
1 biji telur ayam
1 sk garam
1 sk pewarna kuning (kalau kurang kuning, tambah lagi.. jangan segan silu ye..)

.
.
.
Masukkan semua bahan tu dalam blender dan blend untuk memastikan semua bahan hancur lebur yea.. tak mo ada ketul sana-sini.. nanti masuk dalam penjala tu, tersumbat pulak.. pastu try arr masukkan dalam penjala tu, tengok adunan tu turun dengan lancarnya atau tak.. kalau macam terhegeh-hegeh je, korang tambah laa air sikit.. pandai-pandai arr adjust ekk.. muahaha.


campak semua dalam blender


 penjala yang digunakan


tangan harus lemah lembut masa menjala tu.. heheh


 
aku beli non-stick pan ni kat pesta penang tahun lepas.. murah je haa RM15.. memang best.. sesuai untuk buat kuih-muih seperti roti jala, ketayap, capati, lempeng bagaii.. sebab tak payah taruk minyak.. confirm elok tak melekat-lekat langsung.. memang berbaloi-baloi arr.. hehehe tapi kalau mampu, beli lah pan cap tefal.. confirm kuih lagi sedap.. hahah.. tak caya? try la beli..


amacam? masih ada rupa jugak, kira jadi la tu kan.. hihihi.. menimbun laa jugak roti jala yang siap aritu.. aku lupa nak snap.. bolehlah makan untuk 6-7 orang kot..


cicah lak dengan kari ayam.. memang makan tak angkat muka.. mak mentua lalu pon tak tegur dah.. hehehe.. tambah-tambah kalau kari yang perangat (masak semalam, pagi ni makan..) memang ohsem!!


cubalahh.. tapi kalau tak jadi, mohon maaf yea! ehh, resepi kari ayam nak jugak ke? hee

.
.
.
.
.
.
.
.

teringin nak menjala guna acuan botol ni.. rasa nya macam ada kat daiso.. kena cari pasni.. heheh


ehsan dari en.google





2 comments:

  1. mai arr weekend ni.. gotong royong rumah aku sikit, pastu makan. haha

    ReplyDelete