Cinta itu adalah anugerah terindah dari Allah, Aku bersujud dan berdoa pada Allah, dan Akhirnya kutemukan Anugerah terindah itu iaitu Kamu.

Thursday, November 7, 2013

Bila Dapur Berasap - Roti John



Asaalamualaikum adik-adik & kakak-kakak semua..
Dah lama benar yea, aku tak menempel resepi masakan.. 
dapur berasap je haa walaupun bukan hari-hari.. tapi malas nak update.. hahah..
tapi ahad lepas, aku saja try buat roti john.. 
amboii..amboii.. harus laaaa kita belasah si hijau tu cukup-cukup.. hihihh

ni resepi aku yang paling simple kot.. 
pakai stok apa yang ada dalam dapur je.. (-__-'")
so let's do it! ahakk..ahakkk.. i like it! ehh?!


bahan-bahan (A) :

Daging lembu - aku pakai fresh meat je.. takde stok lain dah.. so racik halus sendiri.. gigih tak? haha
Sebiji bawang besar  - mayangkan.. takpun racik halus pun ok je kot.. terpulang citarasa masing-masing
garam
perasa cukup rasa maggi tu jugak
oregano sikit.. tiba-tibaa kan.. hahah.. segala lada sulah ke putih ke hitam ke nan hadooo.. oregano pon bolehh laaa..
serbuk kari ayam/daging sikit..

panaskan minyak, semua bahan tu goreng je sekali gus... sampai tekak ko rasa dah sedap, tutup api, alih ke tepi kejap..


bahan-bahan (B) :

3 biji telur ayam (aku guna size sederhana)
daun sup daun bawang sikit..
nak tambah cili merah sikit pon boleh.. aku tak letak, sebab adam pon nak makan jugak.. 

semua tu, dipukul-pukul, ditimang-timang semua tu, kendian masukkan bahan A.. kacau-kacau sikit.. pastu terus masukkan dalam periuk yang ajaib sangat tuu.. rata-ratakan bahan.. biar kejap.. taruk roti yang telah dibelah dua tanpa putus.. ishh ape daaa.. haha.. 

aku pakai roti yang size biasa tu.. sedang elok je menyelit 3 roti sekali buat.. biarkan sampai telur tu masak.. ehh, cuma sebab aku guna 3 biji telur tu, aku rasa macam tebal sikit kot.. aku pon cerdik, hahaha.. tuang je terus semua, patut tuang sikit dulu.. so, tak berapa nak garing sangat.. malas nak tunggu lama, perut dah lapar kot time tu.. tapi masih ok je.. dont worry! hey.. kita yang buat dia kannn... (^_,^)


siapppp!!
meh tengok hasilnya..


 hubby..adam muqri & mine!


 taruk sos, mayo, timun, kobis





adam punya plain je.. 
tengok dia makan, abis pulak.. kiri kanan tangan.. 
sedap lettewwww! 




suami?? takyah tanya pon dah tauu.. 
hahaha..



terima kasih periuk ajaib!



p/s : kakak ila, nyesal tak?? muahahaha...




No comments:

Post a Comment